Utworzono: piątek, 25, marzec 2011
Opublikowano: piątek, 25, marzec 2011
Krzysztof Nowak
Inspekcja realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego:
- Zwalczanie:
- chorób zakaźnych zwierząt, w tym zapobieganie wystąpieniu, wykrywanie i likwidowanie ognisk tych chorób;
- chorób zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez produkty pochodzenia zwierzęcego, zwanych dalej "zoonozami", lub biologicznych czynników chorobotwórczych wywołujących te choroby;
- Monitorowanie zakażeń zwierząt;
- Badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego;
- Przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu;
- Sprawowanie nadzoru nad:
- bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej;
- wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego;
- wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem środków żywienia zwierząt;
- zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego;
- obrotem produktami leczniczymi weterynaryjnymi, wyrobami medycznymi przeznaczonymi dla zwierząt oraz warunkami ich wytwarzania;
- wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych;
- przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt;
- przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt;
- przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie;
- Prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt i środkach żywienia zwierząt;
- Prowadzenie wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach Unii Europejskiej;
- Prowadzenie rejestru zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego;
- Nadawanie weterynaryjnych numerów identyfikacyjnych podmiotom prowadzącym działalność w zakresie produkcji i transportu produktów pochodzenia zwierzęcego oraz podmiotom prowadzącym działalność nadzorowaną z zakresu:
- przewozu zwierząt;
- organizowanie targów, wystaw, pokazów;
- obrotu zwierzętami i ich skupu;
- prowadzenia miejsc gromadzenia zwierząt, odpoczynku lub przeładunku;
- prowadzenia punktu kopulacyjnego;
- prowadzenia zakładu drobiu;
- prowadzenia chowu i rozrodu ryb;
- prowadzenia schronisk dla zwierząt;
- chowu zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka;
- utrzymywania zwierząt gospodarskich w celu umieszczania na rynku tych zwierząt oraz ich produktów,;
- zbierania i transportowania, przetwarzania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego;
- Kontrole nad prawidłowością realizacji zadań przez lekarzy weterynarii wyznaczonych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii;
- Przygotowywanie decyzji w I-ej instancji;
- Prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości wynikającej z obowiązujących przepisów;
- Współpracowanie z właściwymi organami administracji rządowej i jednostkami samorządu terytorialnego.